Új lakás vásárlás

Lakástakarék és jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.

házvásárlás

Új lakás vásárlása mellett döntött? Akkor jó helyen jár. Az alábbi összefoglalónkból gyorstalpalón vehet részt, hogy megtudja, mire kell odafigyelni, ha hitelt szeretne felvenni!

Először is fontos ismernie lehetőségeit:

  • Állami kamattámogatású lakáshitel ? 20 éves kamattámogatással
  • Állami kamattámogatású lakáshitel ? 5 éves kamattámogatással
  • Piaci kamatozású lakáshitel ? kamattámogatás nélkül
  • Lakáslízing

Államilag támogatott lakásvásárlási hitel esetén az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez kamattámogatást nyújt. Kamattámogatott hitel felvételére az a személy jogosult, aki megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt személyi és egyéb feltételeknek.

 

1. Állami kamattámogatású lakáshitel – 20 éves kamattámogatással

Ahogy a nevéből is kiderül, az állam kamattámogatással hozzájárul a lakáshitelhez a futamidő első 20 évében. A támogatás mértéke az eltartott gyermekek számának emelkedésével növekszik, 6 gyermek felett állandó.

A kölcsön összege ebben az esetben nem lehet több 12,5 millió forintnál (Budapesten és megyei jogú városokban), valamint 10 millió forintnál (egyéb településeken).

E kamattámogatással finanszírozható lakásvásárlás esetén az új lakóingatlan telekár nélküli, ÁFA összegét tartalmazó vételára nem haladhatja meg a 25 millió forintot (Budapesten és megyeszékhelyeken), illetve a 20 millió forintot (egyéb településeken).

A 20 éves kamattámogatású lakáshitelt kevesebb ember tudja igénybe venni, mint az 5 éves kamattámogatásút, mivel jogszabály által meghatározott életkori feltételeknek is meg kell felelnie a kölcsönt igénybe vevőnek:

  • legfeljebb 1 gyermeket nevelő, 35. életévüket be nem töltött egyedülállók, élettársak, házastársak, illetve
  • legalább 2 gyermeket nevelő, 45. életévüket be nem töltött egyedülállók, élettársak, házastársak igényelhetik.

 

2. Állami kamattámogatású lakáshitel – 5 éves kamattámogatással

A kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe, a támogatott időszak lejáratát követően a havi törlesztés összegét a piaci kamatláb fogja meghatározni. A támogatás mértéke függ az eltartott gyermekek számától: legfeljebb 2 gyermek esetén az állampapírhozam 60%-a, 2-nél több gyermek esetén 70%.

Új lakás vásárlására igényelt kölcsön maximum 15 millió forint lehet, az új lakás ÁFA és telekár nélkül számított vételára nem lehet több 30 millió forintnál.

Mivel ebben az esetben is támogatott hitelről beszélünk, természetesen jogszabály rögzíti a jogosultság feltételeit, amely előírja többek között, hogy minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie (házastársak és élettársak esetén legalább az egyik fél). Az adó- és vámhatóságnál nyilvántartott köztartozás kizáró ok.

 

3. Piaci kamatozású lakáshitel új lakás vásárlására

Amennyiben a hitelt igénylő valamiért nem felel meg a támogatott lakásvásárlási hitel feltételeinek, az a piaci kamatozású hitellehetőségek közül választhat. A kamatot ebben az esetben a gazdasági, piaci események határozzák meg. Az ügyfelek által fizetendő törlesztő részlet összegét az előző, úgynevezett referenciakamat és a kamatfelár együttes mértéke adja.

Maximálisan felvehető hitelösszeg nincs meghatározva, csak annyiban, hogy a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének 80%-nál nagyobb arányú kölcsön nem adható. Maximum 30 év lehet a kölcsön futamideje. A kölcsönt igénybe vevő életkora a futamidő lejáratakor nem lehet több 70 évnél.

 

4. Lakáslízing új lakás vásárlására

Az új lakás lízingelésére igényelhető konstrukciók jelenleg forint és euró alapon érhetők el. A maximális futamidő 30 év. Az euró alapú lízingkonstrukciók havi lízingdíja alacsonyabb, mint a forint alapúaké, azonban fontos észben tartani, hogy a deviza alapú termék esetén számolni kell az árfolyam-kockázattal. Emiatt a lízingdíj az euró aktuális árfolyamának megfelelően havonta ingadozhat, ami árfolyam emelkedés esetén megnöveli a fizetendő lízingdíjat.

A lakáslízing maximális összegét több tényező is befolyásolja. Meghatározó a lízingelendő ingatlan földrajzi elhelyezkedése, értéke és a lízingbevevő jövedelmi helyzete, hiteltartozásai.

A finanszírozás arányát tekintve új lakás lízingje esetén is meg kell felelni a vonatkozó törvényi előírásoknak: forint alapú lízing esetén a lakás forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel. Ez az arány euró alapú lakáslízing esetén 65%. Egyéb devizanemben az ingatlan piaci értékének 50%-áig terjedhet a lízingösszeg a jogszabályi rendelkezések szerint, ám lakáslízinget a pénzintézetek fenti két devizanemen kívül más devizanemben nem nyújtanak, így lízingre sem svájci frank, sem japán jen alapon nincs lehetőség.

Forrás: www.hitelnet.hu