Biztosítható vagyontárgyak

A lakásbiztosításokban a biztosítható vagyontárgyakat csoportokra osztva az alábbi rendszerezést tudjuk alkalmazni.

Főépület, lakás, lakóépület

A szilárd alapzattal rendelkező épület mellett biztosíthatóak az épülethez szilárdan rögzített és hozzáépített elemek, berendezések, beépített szekrények, szerkezetileg beépített üvegezés. A beépített villamos hálózat, gázszerelvények, víz, csapadék és szennyvíz elvezet? rendszerek, felvonók, kaputelefonok, illetve az épülethez tartozó egyéb építmények, mint például kerítés, járda, gépkocsi bejáró, beálló.

Melléképület

Melléképületnek nevezzünk minden olyan szilárd alapzattal rendelkező építményt, mely vagy azonos , vagy külön fedél alatt áll a f?épülettel. A melléképület lehet akár külön kockázatviselési helyen is, amikor például egy külön helyen lévő garázsról beszélünk.

Általános háztartási ingóságok

Ezek jellemzői, hogy rendeltetésszerűen a mindennapi használat részét képezik. Lehetnek ezek a berendezési tárgyak, ruházat, hobbi és sporteszközök, növények és nem kiemelt egyedi értékű híradástechnikai berendezések.
Jellegét tekintve általános ingóságnak min?sülhetnek az egyedi vagyontárgyak, antik tárgyak is, amennyiben azokat az adott helyen a mindennapi életben rendszeresen használják (például: antik egyedi asztal, amennyiben azt mondjuk étkez?asztalnak használják).

Kiemelt ingóságok

Ide sorolunk olyan képzőművészeti és egyedi alkotásokat, melyek nem sorozatgyártással készülnek, egyedi értéket képviselnek, továbbá azok használatukat tekintve nem tartoznak a mindennapok használati tárgyai közé.
A kiemelt ingóságok közé tartoznak a Biztosító által nagy értékűnek nevezett, egyedi azonosítóval rendelkező műszaki, híradástechnikai berendezések is. Ezek értéke változó, általánosságban a 200-250 ezer forint feletti berendezések sorolhatóak ide.

További biztosítható vagyontárgyak
  • ékszerek, drágakövek,
  • festmények, kézzel készített műalkotások,
  • készpénz, értékpapír,
  • vállalkozói tulajdonban lévő vagyontárgyak,
  • megőrzésre átvett, vagy megőrzés céljából ideiglenesen birtokolt idegen vagyontárgyak.