Építési hitel

Lakástakarék, babaváró hitel és jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.

Lakástakarék és jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.

Az építési hitelek két fajtája:
  • építési hitel állami kamattámogatással
  • piaci kamattal igényelhető hitel

Értelemszerűen az állami kamattámogatás esetén az állam hozzájárul a havi törlesztő részlet megfizetéséhez, ezzel szemben a piaci kamatozású építési hitelnél az érvényes piaci kamatláb alapján kell a havi részleteket visszafizetni.

A másik fontos különbség, hogy az államilag támogatott hiteleknek szigorúbb feltételei vannak, amelyet jogszabályok rögzítenek. A kamattámogatás szólhat 5 vagy 20 évre, a támogatott időszak lejárta után az érvényes piaci kamatokat kell figyelembe venni a havi törlesztő részletek visszafizetésekor.

Abban azonban megegyezik a két építési hiteltípus, hogy csak forint alapon érhetőek el minden pénzintézetnél.

A maximális futamidő 35 év, de emellett más fontos feltételeket is megszabnak a hitelt finanszírozó bankok. Így minden esetben figyelembe veszik a lakásépítő életkorát, mivel hitelt csak 18 éves kortól lehet igényelni, és a hitel lejáratának évében az adós nem lehet több, mint 70 éves. (Néhány kivétel akad, ugyanis van olyan bank, amely ezt az életkori határt kitolja egészen 72 vagy 75 éves korig.)

A jövedelmi helyzet és az építeni kívánt ingatlan jövőbeni értéke az építési hitel esetében is számít, de a hitelek jogszabályban rögzített finanszírozási aránya is fontos!

A kölcsönt igénylő jövedelmi helyzetétől függően akár ingatlanfedezetet is be lehet vonni, ezáltal a felvehető hitelösszeg is lehet magasabb. Egy építési hitelügyletbe legfeljebb 3 ingatlan vonható be. A plusz ingatlannak nem kell az adós nevén lennie, de a tulajdonosnak részt kell vennie a hitelügyletben és szükség van a hozzájárulására.

 

Az építési hitelek fontos tulajdonsága, hogy nem egy összegben, hanem szakaszosan történik a folyósítása.