Felújítás, korszerűsítés

Lakástakarék, babaváró hitel és jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.

A lakásfelújító kölcsönnel nemcsak lakóingatlan, hanem üdülő felújítási munkálatai is finanszírozhatók. E tevékenységek lehetnek építési vagy szakhatósági engedélyhez, illetve azokhoz nem kötött munkálatok. Amennyiben engedélyhez kötött munkálatokat kíván finanszírozni, akkor a hitelkérelemhez az engedélyt is mellékelni kell.

Mekkora összeg igényelhető, mint felújítási hitel ?

Lakásfelújítás esetén a pénzintézetek számára a kiindulási alap az ingatlan jelenlegi értéke, tehát nem a várható jövőbeni értékkel számolnak. A jelenleg érvényes jogszabályoknak megfelelően a maximálisan igényelhető hitel összege nem lehet több, mint az ingatlan jelenlegi értékének 80%-a. Az ingatlan értéke mellett figyelembe veszik az adós jövedelmi helyzetét, illetve területi elhelyezkedését.

Önerőre nem feltétlenül van szükség, hiszen akár a költségvetés teljes összegét is fel lehet venni kölcsönként, de ebben meghatározó tényező az ingatlan értéke és a lakásfelújító jövedelmi helyzete.

Hogyan kell igazolni a felhasználást?

Az elvégzett munkálatok igazolására a pénzintézeteknek különböző előírásaik vannak. A bankok egy része műszaki szakértő segítségével ellenőrzi helyszíni szemle során a hitelcél megvalósulását. Van azonban olyan pénzintézet is, amely a munkálatok befejezése után csupán egy nyilatkozattal kéri igazolni, hogy a felújítási munkálatok befejeződtek. Számlabenyújtási kötelezettség is előfordulhat, partner pénzintézeteink egyike a munkálatok 50 százalékáról számla benyújtását írja elő.

Támogatott korszerűsítési hitelek esetében a munkálatok 70 %-át kell számlákkal igazolni.
A korszerűsítési hitel legfontosabb jellemzői:

Korszerűsítés esetén nő a lakás komfortfokozata. Az alább munkálatok minősülnek korszerűsítésnek:

  • Szigetelés (hő-, hang-, vízszigetelési munkálatok elvégzése)
  • Víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, belső hálózatának kiépítése
  • Külső nyílászárók energiatakarékos cseréje
  • Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, megújítható energiaforrások, például napenergia alkalmazása
  • Tetőcsere, tető szigetelése
  • Fürdőszoba kialakítása olyan lakásban, ahol eddig még nem volt ilyen helyiség
  • A fenti korszerűsítési munkálatokhoz közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig.

Korszerűsítés esetén az alábbi típusú lakáshitelek állnak rendelkezésre:

  • Állami kamattámogatású lakáshitel ? 20 éves kamattámogatással
  • Állami kamattámogatású lakáshitel ? 5 éves kamattámogatással
  • Piaci kamatozású lakáshitel ? kamattámogatás nélkül
20 évig kamattámogatott lakáshitel korszerűsítésre:

A havi törlesztő részlet megfizetéséhez nyújtott kamattámogatás ennél a hiteltípusnál maximum 20 évig biztosított. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 40%-a.
A támogatott korszerűsítési kölcsön összege településtípustól és ingatlanértéktől függetlenül maximum 5 millió forint lehet. Feltétel, hogy a hitelfelvevőnek a korszerűsíteni kívánt ingatlanon kívül nem lehet lakástulajdona és az ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. A támogatott személyek életkorára vonatkozóan jogszabályi előírás nincsen, tehát az adós 70. életkoráig nyújtható a hitel.

5 évig kamattámogatott lakáshitel korszerűsítésre:

A kamattámogatást a futamidő első 5 évében biztosított. A támogatott időszak lejárata után a törlesztő részlet az akkor aktuális piaci kamatláb alapján fog meghatározásra kerülni, melyet hitelkalkulátorunk a jelenleg érvényes piaci kamatláb alapján számol.

A kamattámogatás mértéke használt lakás korszerűsítése esetén ? gyermekszámtól függetlenül ? az állampapírhozam 50%-a.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében lakáskorszerűsítésre igényelt kölcsön maximuma 10 millió forint. A lakáskorszerűsítés ÁFA összegét is tartalmazó ? hitelintézet által elfogadott ? költségevetése nem lehet több 15 millió forintnál. Nem kizáró ok, ha az adósnak a korszerűsíteni kívánt lakáson kívül van másik lakóingatlana, ám vállalnia kell, hogy az otthonteremtési kamattámogatás igénybevételével korszerűsített lakás legalább a kamattámogatás lejáratáig lakhelyéül szolgál. További feltétel, hogy a korszerűsíteni kívánt ingatlanban minimum 50%-os tulajdoni hányada legyen a kölcsönkérelem benyújtásakor.

Mindkét támogatott hitel esetén a költségvetés 70%-ról, ezt meghaladó hitelösszeg esetén a kölcsön teljes összegéről számlát kell bemutatni.

Piaci kamatozású lakáshitel korszerűsítésre:

Piaci kamatláb mellett felújításra és korszerűsítésre egyaránt igényelhető lakáshitel. Ez esetben nincsen jogszabály által rögzített maximális hitelösszeg és költségvetési korlát, lakástulajdonra, számlabemutatásra vonatkozó előírás és egyéb ? államilag támogatott hitelek esetén előírt ? követelmény.

A felvehető kölcsön maximális összegét az ingatlanfedezet hitelbiztosítéki értéke és az adósok jövedelmi helyzete alapján határozzák meg a bankok, jogszabályban meghatározott finanszírozási korlát figyelembevételével, mely szerint jelzáloghitel a fedezet forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújtható. A kölcsönösszeg nem lehet több a pénzintézet által elfogadott költségvetésnél.

Korszerűsítés esetén a kiindulási alap, hogy a munkálatok elvégzését követően mennyit fog érni az ingatlan.

A piaci kamatozású lakáskölcsönök referenciakamat alapú konstrukciók. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett báziskamat, jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) és kamatfelár alapján kerül meghatározásra az adós által fizetendő havi törlesztés összege, mely a referenciakamat 3, 6 vagy 12 havi változása esetén szintén változik.
Korszerűsítésre támogatott vagy piaci kamatozású hitelt érdemes felvenni?